World’s most expensive cheese
Pule Cheese, made from the milk of the domesticated Balkan Donkeys (descendents of the African donkey as opposed to the Asian donkey, which cannot be domesticated), has supplanted Moose Milk Cheese(ever thought about milking a moose…) as the most expensive cheese in the world. This herd of donkeys that live on the Zasavica Special Nature Reserve north of the Serbian capital of Belgrade numbers about one hundred. It takes 25 liters of milk from this ass to make 1 liter of the cheese and the milk costs $40 (Euro) which comes out to $1000 (Euro) per kilogram. In the US that comes out to $1350 (US) per kilo. A kilo equals 2.2 pounds making this cheese about $614 (US) per pound. According to the Nature Reserve, nothing special other than the milk contributes to the cost of the cheese.Now that’s a specialty cheese. It’s smoked which will probably interest The Man’s BFF, Gary who “brakes for smoked cheese”, but you must place an advance order to get this cheese. Since it hit the market at a recent European Tourism Trade Show, only a half kilogram has been ordered. Now that’s a surprise… Because of the lackluster interest in this cheese, the resourceful folks at the Reserve have decided to branch out and make cosmetic creams, soaps and even a type of liqueur from the milk. BTW, Moose milk cheese only costs about $300 (US) per pound – a bargain compared with Pule Cheese. Bit of trivia: In the regions of South Africa and Mesopotamia donkeys have been worshipped as deities. Serving Suggestions: What do you pair with donkey cheese??? How about Rocky Mountain Oysters? Pairings: Pair it with that fancy liqueur also made at the Reserve.
بالصــــــــور : أغلى جبنة في صربيا ... مصنوعة من حليب الحمير
هل تخيلت يوما أن لا يكون الجبن الأغلى في العالم مصنعا من حليب الأبقار الهولندية المدللة التي إعتدنا أن نشاهدها في الإعلانات التلفزيونية وهي ترعى في المراعي الخضراء بينما تتم خدمتها برفاهية وانما مصدر أغلى أجبان العالم هو من حليب الحمار !! هذا صحيح فأغلى أنواع الجبن في العالم و الذي بلغ سعر الكيلوغرام الواحد منه ألف يورو (1255 دولار أمريكي) مصنوع من حليب الحمار و لكن ليست أي حمير فهذه الحمير تعيش في محمية خاصة في بلغراد (العاصمة الصربية) و الحليب الذي تنتجه ذو جودة عالية (على حسب المصدر) ويصل سعره الى 40 يورو لليتر الواحد. يطلق على هذا النوع من الجبن اسم “بيول \ Pule” و تعني باللغة الصربية “صغير الحمار” و يتم تصنيع الجبن من حليب الحمير التي يبلغ عددها مائة و التي تربى بشكل خاص في أحضان محمية “زاسافيكا \ Zasavica” و يقول مدير المحمية “سلوبودان سيميك \ Slobodan Simic” أنه لا توجد أي عناصر خاصة تضاف الى الجبن و أن سعرها الغالي يعود الى استخدام الحليب الذي تنتجه الحمير في المحمية فقط !
لعنكم الله يا من تصنعونها للناس يا ملاعين
ReplyDelete